"Hollow" van Mart de Leest

De combinary van Mart de Leest:
“Wanneer ik denk aan meerstemmigheid, denk ik aan het horen van verschillende klanken. Deze klanken hoeven niet perse van meerdere bronnen te komen. Zo hebben we allemaal wel eens tegenstrijdige emoties of gedachtes. Dit zie ik al als meerstemmigheid, wanneer er binnen in een persoon twee compleet verschillende klanken spreken.
Als dit in een extreme variant voorkomt, denk ik al direct aan iemand met meerdere persoonlijkheden of zelfs schizofrenie. Dat is echter niet wat ik met mijn werk wil overbrengen, nee, ik wil laten zien dat je niet direct aan iemand kunt zien hoe die persoon van binnen is en dat ieder persoon last kan hebben van zichzelf. Daarom heb ik in mijn drie keuzewerken alleen kunstwerken gekozen die verschillende emoties uitstralen, en vooral tegenstrijdige emoties. Dit contrast van emoties breng ik over door de kijker eerst de indruk te geven dat mijn beeld een neutrale uitstraling heeft, maar als je dieper gaat kijken zie je dat het diepliggende deel van het gezicht al wat miserabeler is. Tot slot kun je in het hoofd kijken om de ware gedachte en emotie te ontdekken.
Mijn kunstwerk ligt heel diep bij mijn hart, omdat ik zelf problemen heb met uiten van emoties en vaak nijg naar het opzetten van een masker. Soms is het voor mij dan ook emotioneel of zelfs frustrerend om lang naar mijn werk te kijken.”